<< poprzedni odc.

TVN
2017-12-23 (sobota) 14:50

Kulinarne podróże Magdy Gessler - odcinek 1/2

Intensywne kolory, pachnące przyprawy i posiłki w gronie znajomych oraz rodziny - z tym wszystkim kojarzy się kuchnia meksykańska. Jedzenie stanowi ważny element tamtejszego życia codziennego, a zarazem klucz do zrozumienia kultury, zwyczajów i wierzeń mieszkańców Meksyku. Już od dawna tamtejsze przysmaki zachwycają podniebienia ...

Kulinarne podróże Magdy Gessler   odcinek 2-ost.

2018-01-14
13:00
TVN

Polska 2017  

Intensywne kolory, pachnące przyprawy i posiłki w gronie znajomych oraz rodziny - z tym wszystkim kojarzy się kuchnia meksykańska. Jedzenie stanowi ważny element tamtejszego życia codziennego, a zarazem klucz do zrozumienia kultury, zwyczajów i wierzeń mieszkańców Meksyku. Już od dawna tamtejsze przysmaki zachwycają podniebienia smakosza z całego świata, a w 2010 roku tradycyjna kuchnia meksykańska trafiła na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. W pierwszej części dokumentu Magda Gessler uda się w rejony Meksyku Centralnego (Mexico Districto Federalei Puebla de los Angeles). Podczas swojej wizyty restauratorka zgłębi tajniki takich kultowych dań jak guacamole czy tortilla. Następnie uda się do stanu Oaxaca w południowym Meksyku, gdzie skosztuje prawdziwej kuchni prekolumbijskiej. Będzie też miała okazję spróbować dań przyrządzanych przez Indian. Magda Gessler odwiedziła już Mexico City, gdzie próbowała potraw podawanych w modnych restauracjach, kosztowała jaj komarów czy najdroższych owoców morza - percebes - a nawet była poddawana elektrowstrząsom. Oczarowana Meksykiem postanowiła ruszyć dalej. Wybiera Oaxaca, w którym króluje prawdziwie prekolumbijskie jedzenie, a najważniejsza jest tam tradycja, zarówno w kuchni, jak i w życiu. Magda Gessler gości u Abigail, najsłynniejszej na świecie ambasadorki kuchni indiańskiej. Podczas ręcznego ucierania chili rozmawiają o pasji do gotowania, a także o mężczyznach. Później, dla orzeźwienia, restauratorka próbuje tostów z sałatką z kaktusa. Przechadzając się po polach agawy, dowiaduje się, że w produkcji meskalu, czyli alkoholu uzyskiwanego z różnych gatunków tej rośliny, kluczową rolę odgrywają robaki. To jednak nie zniechęca jej do degustacji. Na koniec Magda Gessler sięga po prawdziwą czekoladę.

Program przeznaczony dla widzów od lat 12.
Prowadzący: Magda Gessler,
 

Poprzedni i następny program na kanale TVN.


<< 00:00 -

TVN
(czwartek) 00:00



00:00 - >>

TVN
(czwartek) 00:00





Wyraź swoją opinie na temat tego programu.

 
Tytuł
 
Treść
 
Podpis
 
Prosze przepisać kod z obrazka w poniższe pole.
 
 

Dodaj opinię

 

Polecamy

     
TVP Kultura
2018-01-22
2:00
6 / 10
Płatny zabójca zwany Lulkiem (Krzysztof Stroiński) zostaje warunkowo zwolniony z więzienia. Prokurator, który kilka lat wcześniej prowadził jego sprawę, składa przestępcy...
TVP Polonia
2018-01-21
4:15
Jeszcze nie wieczór - komediodramat
6 / 10
Dom Artystów Weteranów Scen Polskich w Skolimowie pod Warszawą. W ośrodku spędzają ostatnie lata wybitne osobowości polskiego kina i teatru. Ich spokojną egzystencję...
Cinemax2
2018-01-22
20:30
Gry wojenne - film sensacyjny
6 / 10
17-letni David włamuje się do systemu amerykańskiej obrony przeciwrakietowej, sądząc, że złamał kod zabezpieczający firmy produkującej zabawki i gry. Decyduje się na...