<< poprzedni odc.

BBC Earth
2017-11-02 (czwartek) 23:00

Chemia smaku - odcinek 2/3

Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy ...

Chemia smaku   odcinek 3

2018-10-03
23:00
BBC Earth

 

Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Widzowie dowiedzą się, jaki wpływ na ludzki organizm ma kawa i dlaczego uzależnia.

Program przeznaczony dla widzów od lat 12.
Czas trwania: 1 h 00 min
 

Poprzedni i następny program na kanale BBC Earth.


<< 21:55 - W okowach mrozu 5

BBC Earth
2018-10-03 (środa) 21:55

W okowach mrozu 5 - odcinek 11

Piąty sezon dokumentalnej opowieści o losach mieszkańców Alaski. Sue Aikens, Jessie Holmes, Glenn Villaneuve i rodzina Hailstone'ów starają się przetrwać ostrą zimę. Kolejny rok z rzędu podejmują wyzwanie, które rzuca im natura. Dni są coraz krótsze, więc bohaterowie przemierzają nieprzyjazne tereny i starają się przed ...

00:00 - Cała prawda o alkoholu >>

BBC Earth
2018-10-03 (środa) 00:00

Cała prawda o alkoholu

Brytyjski lekarz Javid Abdelmoneim ukazuje wpływ napojów wyskokowych na nasz organizm i ryzyko, jakie wiąże się z ich spożywaniem. Aby zaprezentować szkodliwość alkoholu, sięga po wyniki najnowszych badań. Wyjaśnia m.in., dlaczego niektórzy ludzie upijają się szybciej. Weryfikuje również powszechną opinię, że picie wina jest ...



Wyraź swoją opinie na temat tego programu.

 
Tytuł
 
Treść
 
Podpis
 
Prosze przepisać kod z obrazka w poniższe pole.
 
 

Dodaj opinię

 

Polecamy

     
BBC CBeebies
2025-06-22
5:30
6 / 10
Niezwykłe przygody Blue, sześcioletniej suczki rasy blue heeler, która uwielbia, gdy jej rodzinna codzienność jest przepełniona niezwykłymi wydarzeniami. Kreatywna zabawa...
AXN Black
2025-06-22
21:00
4 / 10
Po zamachach terrorystycznych z 11 września rząd Stanów Zjednoczonych postanowił wypowiedzieć walkę kartelom narkotykowym na całym świecie. W tym celu we wschodniej Europie...
SCI FI
2025-06-22
22:00
3 / 10
Ziemię najeżdżają Marsjanie i tylko troje naukowców może ich powstrzymać.