Skarby kuchni chińskiej - Historia kilku wynalazków odcinek 2 |
||||
2010-03-11
21:05 |
|
|||
Dwuczęściowy dokument przedstawia kuchnię Kraju Środka - jedną z najlepszych kuchni na świecie. Tradycyjny smak jej potraw nie zmienił się prawie wcale od tysięcy lat. W pierwszej części filmu zatytułowanej "Niebiańskie przysmaki" poznamy ludzi, których życie związane jest z czterema najdroższymi i najbardziej pożądanymi smakami na świecie. Zobaczymy m.in. jak Lee Lian Yan ryzykując życiem wspina się na wysokość 60 metrów (bez asekuracji), aby dostać się do jadalnych ptasich gniazd. Amatorzy tej potrawy płacą za nią olbrzymie pieniądze. W samym Hong Kongu, w ciągu roku zjada się 100 ton tego przysmaku. Innymi rarytasami, o których będzie mowa są ślimaki morskie abalone, płetwy rekina czy ogórki morskie. Początkowo tymi smakołykami mógł raczyć się jedynie cesarz i jego rodzina. Obecnie sięgnąć po nie może każdy, kogo na nie stać. W drugiej części pt. "Historia kilku wynalazków" poznamy odpowiedzi na pytania takie jak: skąd wzięły się pałeczki, co to jest Hotpot czy tofu, co jest charakterystyczne dla kuchni chińskiej i dlaczego Chińczycy tak cenią surowe składniki swoich potraw. Poznamy bohaterów nowoczesnej kuchni chińskiej, którzy swoje pomysły czerpią z kulinarnego dziedzictwa Chin. |
||||
Program bez ograniczen wiekowych.
![]() |
||||
Program nadawany w języku polskim. | ||||
Czas trwania: | 46 min | |||

Poprzedni i następny program na kanale Kuchnia.tv.

Kuchnia.tv
2010-03-11 (czwartek) 20:10
Kuchnia.tv Food Film Fest: Wojny bananowe
Na początku XX wieku banany były mało znanymi owocami. W ciągu kilkudziesięciu lat sytuacja ta uległa radykalnej zmianie, a banany biją rekordy popularności i - co z tym związane - przynoszą bilionowe zyski ich hodowcom. W Indiach, Brazylii, Ekwadorze, Filipinach, Chinach, Kostaryce i Izraelu od wielu już lat toczą się prawdziwe ...
Kuchnia.tv
2010-03-11 (czwartek) 22:00
Premiera - Restauracja
- odcinek 15
Dziewięć par marzących o karierze restauratorów bierze udział w nietypowym konkursie. Uczestnicy mają 3 tygodnie na otwarcie własnych restauracji. Spędzają ze sobą 24 godziny na dobę i podejmują wspólne decyzje dotyczące remontu lokalu, opracowania menu, przeszkolenia personelu i nauki wymarzonej profesji. Muszą opanować sztukę ...
![]() Polecamy ![]() |
||
![]() |
CANAL+ Film
2025-07-30 1:05 |
Minghun
- dramat obyczajowy
6 / 10
Wykładowca akademicki Jerzy (Marcin Dorociński) kilkanaście lat temu stracił żonę, Lan (Fenfen Huang). Teraz konfrontuje się z kolejną niewyobrażalną tragedią, gdy ginie...
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
TVP Historia
2025-07-30 21:15 |
Pożegnanie z Marią
- dramat obyczajowy
8 / 10
Rok 1943, okupowana Warszawa. Dwudziestoletni Tadeusz (Marek Bukowski) pracuje w firmie przewozowej, której szef prowadzi nielegalne interesy z Niemcami. Jest z wzajemnością...
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Kino TV
2025-07-30 22:55 |
Dziki cel
- komedia sensacyjna
6 / 10
Zdolna oszustka Rose (Emily Blunt) sprzedaje gangsterowi Fergusonowi (Rupert Everett) fałszywy obraz. Kiedy przestępca odkrywa, że nabył podrobione dzieło Rembrandta,...
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |