Hit - Foie gras - kontrowersyjny delikates

2010-04-14
22:35
Kuchnia.tv

film dokumentalny
Francja 2008  

Twórcy filmu opowiadają historię dania, które uchodzi za jeden z największych rarytasów na świecie. Foie gras - pasztet ze stłuszczonych wątróbek gęsich lub kaczych wywołuje jednak wiele kontrowersji. Ten specjał kuchni francuskiej budzi ostre sprzeciwy ekologów i obrońców praw zwierząt wobec sposobu tuczenia drobiu, który karmi się na siłę, przez rurkę wprowadzaną wprost do żołądka. Wiadomo, że część państw - w tym Polska - zakazało takiego traktowania zwierząt. Początki historii foie gras, którego przyszłość wydaje się coraz bardziej niepewna, sięgają czasów starożytnych. Już wówczas Egipcjanie docenili smak wątróbek drobiowych i hodowane przez siebie ptaki zaczęli dokarmiać figami, by poprawić smak mięsa i podrobów. Żydzi natomiast rozpowszechnili gęsi smalec. W XV w. po odkryciu Ameryki w Europie pojawiła się kukurydza, która okazała się doskonałą paszą dla ptaków. W wielu XIX przysmak francuskich królów i wieśniaków, dzięki puszkom, dotarł na stoły całego świata. Z filmu widzowie dowiedzą się, skąd pochodzi najlepsze foie gras i z czym należy je podawać. Zobaczą również, w którym z państw przysmak ten robi obecnie największą karierę.

Program bez ograniczen wiekowych.
Program nadawany w języku polskim.
Czas trwania: 53 min
 

Poprzedni i następny program na kanale Kuchnia.tv.


<< 22:00 - Premiera - Po co nam woda w butelkach?

Kuchnia.tv
2010-04-14 (środa) 22:00

Premiera - Po co nam woda w butelkach?

Od kilku lat twórcy reklam przekonują nas, że woda w butelkach jest zdrowsza i smaczniejsza od pogardzanej i ogólnie dostępnej kranówki. Kupując wodę znanych producentów rzadko myślimy o konsekwencjach naszych zakupów ponoszonych przez środowisko naturalne. Dokument brytyjskich filmowców pokazuje, w jaki sposób kreowana przez ...

23:35 - Wiosenne atelier smaku >>

Kuchnia.tv
2010-04-14 (środa) 23:35

Wiosenne atelier smaku - odcinek 1

W piątej serii "Atelier" wegetarianie Jolanta Słoma i Mirosław Trymbulak zapraszają do swojej wiosennej kuchni. Tym razem prowadzący polecać będą potrawy, które pomogą w zregenerowaniu sił witalnych po długiej zimie. Na talerzach pojawią się świeże i chrupiące nowalijki a tuż obok nich zioła, sałaty i kiełki. Dzięki temu w ...



Wyraź swoją opinie na temat tego programu.

 
Tytuł
 
Treść
 
Podpis
 
Prosze przepisać kod z obrazka w poniższe pole.
 
 

Dodaj opinię

 

Polecamy

     
Kino Polska
2025-08-05
4:50
Pasażerka - dramat psychologiczny
8 / 10
Akcja filmu rozgrywa się na dwóch płaszczyznach czasowych: współcześnie - podczas rejsu na statku - i w obszernych partiach retrospektywnych - podczas wojny, w obozie...
TVN
2025-08-03
15:35
5 / 10
Mija kilka lat od bitwy przedstawicieli ludzkości i kosmicznych robotów, rozegranej na ulicach Chicago. Zawiązany wówczas sojusz Amerykanów i Autobotów przeciwko Deceptikonom...
BBC Earth
2025-08-05
5:05
8 / 10
Program przedstawia pół roku z życia afrykańskich wielkich kotów zamieszkujących deltę Okawango w Botswanie. Obserwujemy codzienne poczynania lwów, lampartów i gepardów...