Sophie na arabskim targowisku - Przygody w górach Wysokiego Atlasu

2009-11-28
10:30
Travel Channel

 

Jedna z najbardziej znanych postaci kulinarnego świata, Sophie Grigson, tym razem wybierze się do Maroka. W towarzystwie urodzonego w tym kraju Khalila Abdesslema, podczas swego kolejnego tourne będzie poszukiwać nowych potraw i smaków. Nasza przewodniczka odkryje, że marokańska kuchnia jest pełna kontrastów, tak samo zresztą jak marokańskie krajobrazy, w których pokryte śniegiem szczyty Atlasu sąsiadują ze spalonymi słońcem pustyniami. Obok miejscowych przypraw i dań Maroko oferuje nam śródziemnomorską kuchnię, taką samą jaką można znaleźć w Grecji czy Hiszpanii. Smakując to co najlepsze ten kraj ma do zaoferowania, od tradycyjnej berberyjskiej diety, bajecznego oleju z oliwek, miętowej herbaty czy gulaszu z jagnięciny Sophie jest zdumiona, jak w pozornie niegościnnym i trudno dostępnym terenie można dostać tak nieoczekiwane przysmaki. Nadszedł czas, aby odpocząć od kurzu i skwaru ulic Marrakeszu. Sophie i Khalil zapakowali samochód i wyruszyli do Ouarzazate, w stronę pokrytych śniegiem szczytów Wysokiego Atlasu. Po zatrzymaniu się na orzeźwiająca kawę w jednej z wielu uroczych kafejek, podziwianiu niekończącego się spektaklu wspaniałych widoków dolin, połaci śniegu zalegających zbocza gór i spektakularnych szczytów, nasi podróżnicy dotarli do położonej wysoko w górach wsi Taddert. Miejscowość ta, znana z licznych masarni działających na wolnym powietrzu i kramów sprzedających grilowane mięso, jest ostatnim przystankiem przed wjazdem na położone już wysoko w górach przełęcze. Trochę zamieszania wprowadza jeszcze jedna miejscowość - położona nieco wyżej Taddert 2. To właśnie w niej widać, że prawdziwa natura fast fudów staje się jak najbardziej oczywista. Tutaj zwierzęta spotyka się wszędzie, żyją na wolności, w ciężarówkach, leżą związane na ziemi, a także pieką się na rusztach. Dla lubiących mięsne potrawy to wymarzone miejsce, nawet Khalil przed wyruszeniem w dalszą drogę skusił się na zakup kilku soczystych kebabów.

Program nadawany w języku polskim.
 

Poprzedni i następny program na kanale Travel Channel.


<< 10:00 - Hollywood i wina - San Francisco, Kalifornia

Travel Channel
2009-11-28 (sobota) 10:00

Hollywood i wina - San Francisco, Kalifornia - odcinek 1

Wytwórnia win "PlumpJack" została założona przez Gavina Newsoma, burmistrza San Francisco. Wydawałoby się że wyprodukowanie idealnego Cabernet Sauvignon będzie jej szczytowym osiągnięciem. Jednak udało się stworzyć jeszcze coś więcej, m.in. "PlumpJack Cafe", "The Carneros Inn", czy "Jack Falstaff Restaurant". Nasi przewodnicy ...

11:00 - Obieżyświat - Nieznane Indie >>

Travel Channel
2009-11-28 (sobota) 11:00

Obieżyświat - Nieznane Indie

Seria podróżnicza prezentująca niezwykłe i nieznane zakątki naszej ziemi. Gospodarze programu odwiedzają popularne wśród turystów zabytki dostarczając przy tym niezapomnianych wrażeń i przygód w niezwykłej scenerii. Tym razem gospodarze programu będą poznawać Indie - kraj, który powinien odwiedzić każdy szanujący się ...



Wyraź swoją opinie na temat tego programu.

 
Tytuł
 
Treść
 
Podpis
 
Prosze przepisać kod z obrazka w poniższe pole.
 
 

Dodaj opinię

 

Polecamy

     
BBC CBeebies
2024-05-05
1:30
6 / 10
Niezwykłe przygody Blue, sześcioletniej suczki rasy blue heeler, która uwielbia, gdy jej rodzinna codzienność jest przepełniona niezwykłymi wydarzeniami. Kreatywna zabawa...
Disney Channel
2024-05-05
1:20
4 / 10
Troje licealistów, pracujących potajemnie jako drużyna superbohaterów GhostForce, walczy ze złośliwymi duchami, które nawiedzają ich miasto. Niektóre z nich stają się...
TVP Polonia
2024-05-05
21:15
6 / 10
Trzy nieznające się kobiety zmagają się z uzależnieniem alkoholowym. Wkrótce doświadczają kryzysu. Czterdziestoletnia Dorota (Agata Kulesza), odnosząca sukcesy prokurator,...
     

X